Feb 7, 2007

Birey Olmak

Yasamak "nefes alip verme" cerecevesinden cikip da "yemek, icmek, uyumak, calismak, giyinmek..." gibi eylemleri de kapsayinca zaman, mekan ve birlikte oldugumuz insanlarla sekilleniyor. Mesela guzel giyinmek nasil ki 80lerde ve 2000li yillarda farkli stilleri ifade ediyorsa is yeri ve casual ortamlarda da farkli kriterleri gundeme getiriyor. Konunun bu kismi cogunluk tarafindan biliniyor, bunun farkindayim da bu sifatlari neye gore, kim koydu.

Kimse bu sorumlulugu ustlenmeyecektir kabul, benim aradigim da bu degil zaten. Ben sonuca bakiyorum. Kimin tarafindan cikarildigi bilinmeyen sifatlarla yasantimiza sekil veriyor ozel birey olmaktan cikip genel kabul gormus standart birer birey haline geliyoruz.

Alain de Botton Statu Endisesi'nde "Toplumda onemli bir konuma erismis kisileri "adam olmus", tam tersi konumdakileri de "bir hic" olarak tanimlamak gibi yaygin bir kani vardir. Oysa bunlar sacma tanimlamalardir cunku herkesin kimlik sahibi birer birey oldugu, kisilerin varliginin karsilastirmaya acik oldugu tartisma goturmez.... Statu sahibi olmamis bireyler toplumlarin gozunde birer "hic"tir, onlara sert muamele edilir, renkli kisilikleri gormezden gelinir ve kimlikleri horlanir." diyor.

Cikan sonuc herkesin birer birey oldugu ama statu endisesiyle yasayanlarin - ki statu sadece maddiyatla sinirli degil- baskalarina hos gorunmek ugruna istedikleri sekilde degil de istenilen sekilde yasadiklari. Peki ya istenilen sekilde yasamayi basaramazsa?
"Basarisizligin maddi sonuclarindan duyulan korkunun uzerine, dunyanin basarisizliga olan ters yaklasimindan duyulan korku eklenir; ne de olsa dunya, basarisizliga ugramis kisilere "loser" gozuyle bakmak konusunda pek heveslidir".

"Loser" sifatini almak istemeyenler iste o zaman kendilerini buyuk bir savasin icinde bulurlar. Isin aci tarafi cogunlukla bu savasa gonullu degil de bilincsiz girilmesi. Toplumda genel kabul gormus basari ve statu kriterleri hayatin her asamasinda, cocukluk, okul, is ve diger sosyal ortamlarda bilincaltina islenmesi sonucunda nasil oldugunu anlamadan savasa girilir.

Pekiiiiii, gecenin sorusu, savaslarda her zaman icin kazanan ve kaybeden oluyorsa "bireyin ozelligini yokedip genellesme" savasinda kim galip geliyor?

No comments:

Orada bir blog var uzakta, o blog benim blogumdur....